Future Art Lab

Future Art Lab 20
Future Art Lab 07

The new building for the Future Art Lab will complete the development of this special campus, which is reminiscent of Anglo-American models and is unique for Vienna.

Year

2014

Venue

Vienna

State

Under Construction

Category

Education

Size

7.370 m²

Year

Venue

State

Category

Size

2014

Vienna

Under Construction

Education

7.370 m²

Year

2014

Venue

Vienna

State

Under Construction

Category

Education

Size

7.370 m²

FAL

On account of this, and due also to it location at a prominent position, this building has a special importance, which makes it possible to especially accentuate the canon of the buildings on the campus at this point.

On the other hand to exert a particular dominance here would be inappropriate. A moderate height, integration with the neighbouring buildings in terms of volume, and spatial and functional references to the central open area, the “campus” in the literal sense of the term, appeared important. The building is seen as a pavilion which makes a gesture of opening towards the middle of the university and which can also respond to urban references.

Future Art Lab 01 quality

The result is a free-standing, embedded building which can very much be understood as an apparatus, an appliance for playing, composing and experimenting with and on film and music.

The internal organisation is based on the requirements in terms of function and building acoustics, and the aim is to give each institute the greatest degree of compactness combined with maximum exposure to daylight.
For reasons of acoustics the Institute for Electro-acoustic Music and Composition with the large halls (the Klangtheater (sound theatre), and the recording hall) which form its nucleus is placed at basement level, along with a generously sized foyer zone. Through a sunken courtyard its teaching spaces receive sufficient natural east light. The institute’s administration rooms are also east-facing and are located on the ground floor as is the main foyer.

Future Art Lab 05

In terms of floor area the Film Academy is the largest institute with the greatest number of rooms that must be lit naturally. It takes up the entire 1st floor, which, in accordance with the building regulations, is also the largest in area. To generate more facade area for daylight a wing is folded inwards, creating a large terrace as a side effect. The Art House cinema is placed so that the public can access it directly at ground floor level. The lower level of the cinema is directly connected with an intermediate level inserted in the void of the basement. At this point a direct pedestrian connection to the neighbouring Building G is possible

Future Art Lab 06
Future Art Lab 21
Future Art Lab 24
Future Art Lab 23
Future Art Lab 22

Room acoustics

For the room acoustics two fundamental construction principles are taken into account: diffusion and sound damping in a space. The requisite diffusion is achieved by means of suitable acoustic wall and ceiling claddings, for example concave elements. This creates sound focuses and offers a basis for good audibility. In those spaces that are used for research and teaching, variable acoustics are employed to allow an experimental experience of different room acoustics. In large areas of the building the degree of sound damping in the rooms can be changed by means of sound-absorbent curtains.

The concert hall is fitted with solid wood elements on the walls and ceiling that reflect sound back into the public. These elements also function as their own “resonating bodies”. The floor is a heavy wooden floor. In order to be able to control the reverberation time acoustically highly effective and movable textile elements or curtains are envisaged for a defined zone between the top edge of the wall elements and the ceiling elements.

Future Art Lab 12
Future Art Lab 25
Future Art Lab 04

The Klangtheater is a space for experiments and is therefore completely equipped with sound-absorbent blinds that are fitted at a sufficient distance to the inner shell of the space-in-a-space construction and ensure maximum variability of the room acoustics.
Clearly, all these measures listed are not made at the cost of the usable floor area but are located within the construction thicknesses.

Architecture

Pichler & Traupmann Architects

Design team

Bartosz Lewandowski (team leader)
Luca Baumgartner
Peter Grandits
Fabian Lorenz

Project team

Alexander Tauber (project leader)

Mohammad Ekhlasi
Christoph Degendorfer
Patrik Drechsler
Klemens Gabriel
David Guisado
Barbara Jarmaczki
Joachim Kess
Daniel Moral T.
Jan Niklas Schöpf
Marvin Seifner
Milan Suchánek

Client

Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H. (BIG), Vienna

Structural design

Fritsch Chiari und Partner ZT GmbH, Vienna

Structural fire protection

Norbert Rabl ZT GmbH, Graz

MEP engineering

Gawaplan - Haustechnik Anlagen GmbH, Vienna

Acoustics

Müller BBM GmbH, Planegg

Building physics

Prause iC ZT GmbH, Vienna

Facade technology

MDE Metalldesign Engineering GmbH, Vöcklabruck

Electrical engineering

Kubik Projekt GesmbH, Gießhübl

Hard facts

Start of planning: 2014

Start of construction: 2017

Completion: 2020

Site area: 14.602 m²

Usable floor area: 6.210 m²

Built area: 2.072 m²

Gross floor area: 7.370 m²

Location: 3rd district of Vienna, AT

Function: University building

Scope: Designer with responsibility for all design services

Photographs

Toni Rappersberger, Vienna

Model

Harald Schmidt, Vienna

Renderings

Visualisierung © Tomaselli. VISUAL SENSATIONS, Vienna

Award

1st prize (EU-wide, not open competition with application procedure)