Pfauengarten Development

Pfauengarten 22
Pfauengarten 16

The “Pavoreal” project for the Pfauengarten in Graz attempts to answer the question about how best to insert new volumes in the sensitive mesh of the old town in a manner that is both principled and exemplary.

Year

2008

Venue

Graz

State

Completed

Category

Mixed

Size

18.983 m²

Year

Venue

State

Category

Size

2008

Graz

Completed

Mixed

18.983 m²

Year

2008

Venue

Graz

State

Completed

Category

Mixed

Size

18.983 m²

Connection to the city park

Over the existing level, which lies below the top of the historical fortified wall, a new plateau is constructed. On the one hand this plateau is clearly separated from the town wall – whose character it consequently massively strengthens – by a distinct joint, while on the other hand it allows an unobstructed view into and across the Stadtpark in a way previously not possible. Equally new is the direct pedestrian connection between Karmeliterplatz and Stadtpark created by making a staged cut through the historical fortifications that is integrated in the project as the last part of a cultural axis called for by the municipal authorities which extends across the Schlossberg to the Forum Stadtpark.

Pfauengarten 16
Pfauengarten 04
Pfauengarten 06

The elements of the mixed use brief are divided among three free-standing buildings. This strategy allows the total building volume to be sensitively articulated and embedded in the historic urban setting. The project is perceived as an urban composition of three individual buildings, each of which takes up different urban lines of reference and responds in different ways to its particular urban situation.

Pfauengarten 01 quality

However, possibly the most important aspect is that all the visual relationships that previously existed have been preserved: the view from the Stadtpark of the Clock Tower, the view from the Stadtpark of the Landesarchiv roof with the Schlossberg behind, and the view from Karmeliterplatz to the tree tops of Stadtpark, which lies at a lower level.

Pfauengarten 20

In this sensitive transitional zone from the old town to the Stadtpark, which despite being located inside the defensive walls was never built upon, lozenge-shaped floor plans were developed that do not refer so much to classic building typologies but more to the bent, polygonal lines described by the old fortifications. Consequently from the Stadtpark the building volumes appear as slender as possible, they withdraw and allow the historic city wall maintain its dominance. In contrast Karmeliterplatz is terminated on its eastern side, while still retaining its connection to the Stadtpark.

Pfauengarten 21

In order to integrate the building in the characteristic red tiled roofscape the facades and roofs are covered with an envelope of perforated metal, with different mesh sizes, whose colour harmonises with that of the historic roofs and facades.

Pfauengarten 24
Pfauengarten 26
Pfauengarten 27
Pfauengarten 28
Pfauengarten 29

The openings of the perforated metal are altered continuously and parametrically, depending upon what lies behind, which can be a closed area of facade or roof, an area of glazing that must be shaded or that provides a view, or even a balcony or loggia. Therefore, depending on the particular needs the façade can be closed, semi-transparent or entirely open. This ensures a modern facade architecture that meets the requirement for balconies, terraces and large areas of glazing, while still ensuring discrete overall integration in the historical architectural setting.

Pfauengarten 05
Pfauengarten 02
Pfauengarten 07
Pfauengarten 19

Architecture

Pichler & Traupmann Architects

Project team

Milan Suchanek

Guillermo Alvarez

Luca Baumgartner

Sabrina Miletich

Clemens B. Hasler

Gabriele Bruckmayer

Kaja Nowatorska

Norbert Peller

Wolfgang Windt

Christoph Degendorfer

Karin Drexler

Peter Schamberger

Jürgen Schneeberger

Bengt Stiller

Client

PG Liegenschafts–Verwaltung GmbH, Graz

Fleissner + Partner Ges.m.b.H., Graz

Structural design, project coordination

Wendl ZT GmbH, Graz

di bauer und di resch werkraum ZT GmbH, Vienna (comp.)

Geotechnics

3p Geotechnik ZT GmbH, Vienna

MEP engineering

Pechmann GmbH, Graz

ZFG-Projekt Planungs- und Beratungsgesellschaft m.b.H., Baden (comp.)

Electrical engineering

Busz GmbH, Graz und Kubik Project Ges.m.b.H., Gießhübl (comp.)

Facade technology

SFL Technologies GmbH, Stollhofen

Building physics

VATTER & Partner ZT-GmbH, Graz

Structural fire protection

Norbert Rabl ZT GmbH, Graz

Hard facts

Start of planning: 2008

Start of construction: 2013

Completion: Part C: 2015, Parts A+B: 2018

Usable floor area: 15.953 m²

Gross floor area: 18.983 m²

Built area: 5.319 m²

Location: Graz, AT

Function: Mixed use (apartments, offices, shops)

Scope: Design and detail planning

Models

Ernst Brüll, Vienna

Georg Wizany

Video

Peter Schamberger, Vienna

Wolfgang Schwarzenbrunner, Vienna

Photographs

Paul Ott, Graz

Award

Nomination for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017