Raiffeisen Pregarten

Pregarten 01
Pregarten 03

Year

2019

Venue

Pregarten

State

In planning

Category

Work

Size

4.916 m²

Year

Venue

State

Category

Size

2019

Pregarten

In planning

Work

4.916 m²

Year

2019

Venue

Pregarten

State

In planning

Category

Work

Size

4.916 m²

Oscillations of nature

A rather unusual heading for a text explaining the design of a new regional competence centre for the Raiffeisen Bank! But it precisely expresses the way in which this business is deeply rooted in its history, an understanding that is more valid than ever before: nature and sustainability.

Pregarten Lageplan 01

The start was an analysis of the site: the striking topography called for a deeper examination of this context. The slopes that roll gently towards a small pond inspired the form-finding process. The anticipated contours of the terrain were modulated and transformed, creating a gentle momentum in the building and a harmony of planes, edges and terraces as a resonance of the existing natural situation, so to speak – the building as an oscillation of nature.

The rational facade on the entrance side is the counterpart to the smart form of the side that is oriented towards the landscape. On the entrance front we find a clear cross-section that relates to the road space. While on the landscape side the orientation generates the maximum possible length for arranging office spaces that have expansive views of nature, the entrance facade is laid out as communication factor that makes an inviting gesture. These qualities will be evident in both the first building phase as well as in the extension.

The individual levels of the building program respond intelligently to the overall topographical situation. The public floor is at the same level as the road and is therefore relates directly to the entrance. Upon entering an inviting space opens up and then gradually reduces towards smaller units that convey a sense of privacy and confidentiality. On the upper floor the management offices and those units that require greater quiet and individuality are located. The lower level is reserved for events and has direct access outdoors onto generously sized terraces.

Pregarten EG
Pregarten VG
Pregarten OG

The curving office wings offer maximum flexibility in defining and separating units so that they can expand fluidly or shrink without creating the problem that, for instance as result of extension, part of one function suddenly finds itself in another wing. This also ensures flexibility in adapting to partner areas. The inserted core with the service functions forms an ambient filter to the partner areas so that, if required, a certain autonomy of the units can be achieved.

Pregarten 03

Oscillation with nature – an aspect that is also applied in the choice of materials and the differentiated way in which the overall design is formulated. The “core values” of Raiffeisen are given their place metaphorically: agriculture and forestry, nature and sustainability are expressed through the focussed, intensive use of wood. On the floors and some of the walls and ceilings wood is used in a variety of ways so that the entire interior can be experienced as a resonance of nature.

Oscillations of nature- the initial resonance is appropriately echoed in the bank’s future work for its partners and clients.

Pregarten Schnitt
Pregarten Ansicht Ost
Pregarten Ansicht Süd
Pregarten Ansicht West

At those places in the facades that produce an interplay of inside and outside – that is at the glazing –we find wooden louvers used as a sunshade system. In this way the “core values” are also transmitted outside.

It was important, however, that the impression of a modern, contemporary service centre should not be lost. Therefore, the wall claddings of the opaque parts of the building are made from white- yellow shimmering Alucobond panels that present a very robust and durable facade. Alongside the ambient familiar company colours, the articulated horizontality helps convey the impression of a dynamic partner for meeting the challenges of the future.

Architecture

Pichler & Traupmann Architects

Design team

Bartosz Lewandowski (team leader)
Patrik Drechsler
Anna Gulinska
Jakub Kaczmarek
Andi Schermann
Jan Niklas Schöpf
Michael Wögerbauer

Project team

Michael Wögerbauer (project leader)
David Guisado T.
Barbara Jarmaczki
Jakub Kaczmarek
Joachim Kess
Tibor Koczian
Bartosz Lewandowski
Jan Niklas Schoepf
Severin Türk
Wolfgang Windt
Josef Zapletal

Client

Raiffeisenbank Region Pregarten eGen

Hard facts

Start of planning: 2019

Usable floor area: 4.443 m²

Gross floor area: 4.916 m²

Gross volume: 18.301 m³

Function: Competence Centre (retail, office and banking areas)

Scope: Architecture planning

Renderings

Pichler & Traupmann Architects

Award

1st prize