OEAMTC Wien West

ÖAMTC WW 20201205 30 web
ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20210209 35 web

The largest support point of the OEAMTC mobility club is located directly at the western exit of Vienna.

Year

2018

Venue

Vienna

State

Completed

Category

Mixed

Size

17.081 m²

Year

Venue

State

Category

Size

2018

Vienna

Completed

Mixed

17.081 m²

Year

2018

Venue

Vienna

State

Completed

Category

Mixed

Size

17.081 m²

ÖAMTC WW 20201213 11 web

Urban Design Concept

The site for the OEAMTC Wien West support point is in Vienna’s 14th municipal district, Penzing, directly on Hadikgasse. The location is, naturally, strongly shaped by the traffic and transport arteries that flank it: the U4 metro line, the valley of the River Wien, the main west highway leading out of the city, and the west railway line. Between the highway and the train tracks is a zone that is occupied mostly by commercial buildings and functions. Along Hadikgasse there is also an impressive row of trees. The location is, in principle, easily reached and very prominent. For these reasons, it seemed an ideal site for the OEAMTC mobility club’s largest support point.

OEAMTC Wien West 05
OEAMTC Wien West 06

The principle articulation of the building volume is made parallel to the transportation arteries referred to above. An elongated volume along Hadikgasse contains sales and consultancy facilities for members and clients on the ground floor, with the administration offices on the upper floor. Between this volume and Hackinger Straße is the large single-storey inspection hall, whose roof serves as a car park for clients of the OEAMTC support point. It is flanked by the necessary turning and circulation areas.

ÖAMTC WW 20201205 16 web

Above this client parking deck there is a further parking level for the exclusive use of the staff with their company cars. To preserve the trees, the building is moved back from the site boundary along the west highway. In addition, the pavement is moved from the edge of the carriageway to the other side of the row of trees and will run attractively between the trees and display windows.

ÖAMTC WW 20201205 36 web
ÖAMTC WW 20201205 67 web
ÖAMTC WW 20201205 78 web
ÖAMTC WW 20201205 77 web
ÖAMTC WW 20201205 71 web

What is called the “counter” of the OEAMTC is prominently placed at the intersection of the approach road into Kefergasse and the access across Preindlsteg bridge. In this sense it forms the “head” of the entire complex.

Architectural Concept

As a esponse to the counter staff’s wishes for internal communication and to allow the flow of members and clients that was called for a circular or elliptical form appeared ideal. At the same time this form, like in the OEAMTC headquarters building in Erdberg, symbolises the club’s mobility and dynamism. The building has generous amounts of glazing at ground level and turns towards the street space and passers-by. In contrast the wall of the storey above is structured in bands of yellow and anthracite coloured façade elements (aluminium sidings in the company’s CI colours) and has only the necessary number of openings.

ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20210209 8 web
ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20210209 16 web
ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20210209 10 web
ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20210209 26 web
ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20210209 29 web

A strikingly modelled outdoor staircase leads to the first car parking level, which is on the roof of the inspection hall. Above this parking level there is a further parking deck, reserved for the staff of the support point. The single-storey inspection and testing hall has glazed doors and glazed bays. The facade of this hall facing onto the yard uses a thermal insulation composite system in dark grey.

ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20210209 4 web

For the subordinate façade areas a dark grey thermal insulation system was also used. The flat roofs are covered with gravel. The aim was to emphasise the horizontality. To achieve this the columns are dark grey and retreat visually to the background, while the parapet bands are clad with yellow and anthracite facade elements.

ÖAMTC WW 20201205 50 web
ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20201124 11 web
ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20201124 12 web
ÖAMTC WW Foto Toni Rappersberger 20201124 13 web

Architecture

Pichler & Traupmann Architekten

Design team

Bartosz Lewandowski (team leader)
Patrik Drechlser
Anna Gulinska
Peter Grandits
Jan Niklas Schöpf
Wolfgang Windt

Project team

Wolfgang Windt (project leader)
Peter Grandits
David Guisado T.
Anna Gulinska
Barbara Jarmaczki
Joachim Kess
Mirjana Petrovic
Jan Niklas Schöpf
Markus Schrefl
Marvin Seifner
Julian Straub
Milan Suchánek
Severin Türk

Client

OEAMTC

Structural design, building physics, coordination

Fritsch, Chiari & Partner ZT GmbH, Vienna

MEP engineering, electrical engineering

Das Leitwerk, Ingenieurbüro & PM, Kapelln

Structural fire protection

Norbert Rabl ZT GmbH, Graz

Traffic engineering

Traffix Verkehrsplanung GmbH, Vienna

Hard facts

Start of planning: 2018

Start of construction: 2019

Completion: 2020

Gross floor area: 17.081 m²

Function: Service building

Scope: Designer with responsibility for all design services

Photos

Toni Rappersberger, Vienna