Pinkafeld University of Applied Sciences

Pinkafeld Ansicht Steinamangerstraße
Pinkafeld 01

Year

2019

Venue

Pinkafeld

State

In planning

Category

Education

Size

13.000 m²

Year

Venue

State

Category

Size

2019

Pinkafeld

In planning

Education

13.000 m²

Year

2019

Venue

Pinkafeld

State

In planning

Category

Education

Size

13.000 m²

FH PINKAFELD

The term campus [ ˈkampʊs] derives from the Latin word for “field”. Since the 18th century it has been used in the USA to describe the buildings and facilities of a university erected outside the city, usually surrounded by park-like grounds.” (Wikipedia).

Pinkafeld Lageplan

Building block system | Modularity | Flexibility | Adaptability | Flexibly connectable | Phase compatibility

Pinkafeld 01

The project reflects this definition in a demonstrably clear way. Starting from a basic module, it arranges the building volumes and the open spaces in accordance with the logic of a campus site: a classic system of green courtyards alternating with building masses is developed.

The advantages of this kind of organisation and development pattern are well known: the small-scale structures create a playful lightness in the shaping and layout of the building volumes, define open spaces of genuine quality, generate reasonably sized and easily recognisable units, and convey an evenly balanced interplay of all functions to create a larger whole. The basic pattern starts from a circulation route with units attached on both sides in a similar way, producing an efficient basic system that exploits its organisational potential by means of repetition.

The “interruption” of this repetitive moment is introduced by a special feature aimed for: the semantic exaggeration of a wider route generates the principal circulation axis. Consequently, this main circulation axis for the campus runs generously through the site from east to west and connects the site to the town with an expansive gesture. This creates a gateway for this important facility in Pinkafeld and enables people to notice an ensemble that was previously hidden away somewhat behind disused commercial buildings. The main axis of the campus becomes an element that connects both the newly built and existing units in the best possible way. Along this axis all the central units – as defined in the new or expanded programme – are laid out. This starts with the powerful existing building on Steinamangerer Straße, which will be converted into a canteen and seminar complex. The library will be positioned on the north side, i.e. diagonally opposite.

Pinkafeld EG

Further on, the events hall is to the south, with the ÖH (Austrian Student Union) and the general administration units on the north side. The importance of the main campus axis will also be emphasised by hovering roofs that offer shade and consequently become the main space in which to spend time, which, by taking account of the topographical situation, mutates into an open space with flights of steps and ramps that offers a wide variety of experiences and can be used in many different ways. This centre of the complex is also conceived as the “green axis“ with powerful rows of tree that indicate and flank the route from the large carpark and also link the existing buildings of the FH and the Technology Centre with the newly built complex.

Pinkafeld Diagramme

The building block system offers several decisive advantages:

• It is possible to phase the erection of the buildings – in accordance with the requirements of the programme and the available budget.

• Phased development enables the strategically staggered move of the various units into new premises to be well organised, while also allowing the desolate existing buildings to be demolished one after the other.

• The units can be combined with each other in different directions.

• The possibility of reacting appropriately to changing sizes and contexts is ensured.

• Expansion possibilities in different directions are available.

• It is possible to add further storeys but also to partly enclose the open ground floor zones.

• Moderate extensions of the volumes by means of additional buildings to meet requirements are possible without compromising the system’s structural logic and legibility.

Pinkafeld Schnitt A A
Pinkafeld Langschnitt
Pinkafeld Ansicht West
Pinkafeld Ansicht Steinamangerstraße

The facade system follows the principles of this logic and plays with geometries that can be applied in building block fashion: three elements of different widths can be combined in a variety of ways and defined by different material qualities – opaque, translucent, transparent. This produces a very playful elevation from outside and a well-articulated structure that can respond internally to the organisational requirements as regards separating rooms. At the same time, through the figure-ground phenomenon, this game conveys the idea of the ensemble as a coherent whole. In the interest of optimal building physics, the three elements can, in accordance with the internal programme, be used in the best possible way and in the interest of sustainability.

The circulation system facilitates the efficient use of the system. The access routes running east- west connect the units that lie along them, which in turn interlock in such a way that is possible to cross through on the diagonal. This offers maximum flexibility in using the units. At ground floor level a flowing system of routes, based on an undulating principle, is laid out in the outdoor space, at the same time an indoor connection is positioned on the slope side that allows a cross-connection between both wings.

The roofscape is seen as part of the game of the overall system and allows rich variety – from solar modules, PV elements, green and recreation facilities to outdoor classes, essentially every kind of function is conceivable.

In terms of construction the starting point is making efficient use of the means employed and therefore it is planned to use a hybrid system of solid and timber construction.

Ideally, the building services should be planned in collaboration with the expertise already available on site; whatever the case sustainable systems should be used.

In summary it can be said that the campus FH Pinkafeld will be a place of different interplays – the interlacing of open and closed spaces, the interweaving of people and buildings, the meshing of building mass and open space. It will be a place of possibilities and exchange, the system of an adaptable structure that adjusts to meet new demands – a smart answer to smart society, so to speak.

Architecture

Pichler & Traupmann Architects

Project team

Bartosz Lewandowski

Anna Gulinska

Nikola Beim

Michael Wögerbauer

Wolfgang Windt

Piotr Pindor

Jakub Kaczmarek

Client

BELIGBeteiligungs- und Liegenschafts GmbH

Landscape design

Carla Lo, Vienna

Hard facts

Start of planning: 2019

Usable floor area: 9.600 m²

Gross floor area: 13.000 m²

Function: Campus of a university of applied sciences

Scope: EU-wide open, one-stage competition

Renderings

Pichler & Traupmann Architects

Award

1st prize