Wien Kanal Headquarters

18 05 WB Zentrale Wien Kanal Axonometrie

Headquarters X-shaped
A work environment in a green setting – something everyone wants!
In predominantly commercial or industrial surroundings is this possible in the first place? Embedded in a context that is dominated by technology and surrounded by commercial typologies of a classic kind the project reacts in its own way to this problem.

Year

2018

Venue

Vienna

State

Under Construction

Category

Work

Size

4.894 m²

Year

Venue

State

Category

Size

2018

Vienna

Under Construction

Work

4.894 m²

Year

2018

Venue

Vienna

State

Under Construction

Category

Work

Size

4.894 m²

WKN Zentrale 2020 web1900

Visual relationships

The development was designed to address the following aspects: the creation of pleasant visual relationships and the efficient organisation of the building. By pressing together the long sides of the rectangular site, the direction of the views is shifted away from frontal confrontations with what stands opposite and towards more nuanced internal relationships. In addition, the incised semi-open courtyards create open areas on the long sides of the building site.

18 05 WB Zentrale Wien Kanal Pictos4
18 05 WB Zentrale Wien Kanal Pictos7
18 05 WB Zentrale Wien Kanal Pictos2
18 05 WB Zentrale Wien Kanal Pictos5
18 05 WB Zentrale Wien Kanal Pictos8
18 05 WB Zentrale Wien Kanal Pictos6

These zones are made as a park-like landscape or green space. The planting ranges from densely positioned trees, somewhat like a small wood, to an avenue of trees and individual trees. Spruce was chosen on account of its marked aromatic scent. Garden-like areas with a number of highly fragrant flowers and beds of herbs are also laid out. Consequently the building itself is placed in a park setting that has a number of different characters. In addition a generously dimensioned and very useful open space for breaks from work is created here.

18 05 WB Zentrale Wien Kanal Lageplan

Through the constriction and the incisions the building volume becomes a symbolic figure, an "X", which turns out to be an ideal shape in all respects: The locations of the main entrances are clearly articulated: by the way the forecourt is scooped out, by the entrance courtyard on the car park side and, in an extended sense, by the path leading from the commuter railway line that lies to the east. Internally the entire building is accessed from just a single core at the middle. The length of the wings is carefully chosen so that the escape routes require only one staircase. Therefore this staircase is positioned so that the routes to the individual units are as short as possible.

18 05 WB Zentrale Wien Kanal Grundriss EG
18 05 WB Zentrale Wien Kanal Ansicht Nord neu
18 05 WB Zentrale Wien Kanal Schnitt neu

The positioning of the core and the wings that meet at this point ensure the best possible orientation. On leaving the lift or the staircase you immediately have direct views into the respective areas. An important aspect of this building shape is the high level of flexibility that it allows. The geometry makes different combinations, shifts and allocations possible. The continuous axis system allows a high degree of reversibility as well as adaptability to meet any changes in requirements. Seen as a whole, the X in the park can be understood as a working environment of real quality in the truest sense of the word.

20201216 114817 web

Architecture

Pichler & Traupmann Architekten

Design team

Bartoz Lewandovski

Project team

Anna

Client

Wien Kanal, 1030 Vienna

MEP engineering

Woschitz Engineering ZT GmbH, Vienna

Structural fire protection

Norbert Rabl ZT GmbH, Graz

Hard facts

Start of planning: 2018
Start of construction: 2020
Completion: 2021
Usable floor area: 3.169 m²
Gross floor area: 4.894 m²
Location: 23rd district of Vienna, AT
Funciton: Headquarters
Scope: EU-wide open, single stage competition

Renderings

pxt

Award

1st prize

Related projects

ÖAMTC Headquarters