Future Art Lab

FAL Foto Toni Rappersberger 20201028 7 a

The new building for the Future Art Lab will complete the development of this special campus, which is reminiscent of Anglo-American models and is unique for Vienna.

Year

2014

Venue

Vienna

State

Completed

Category

Education

Size

7.370 m²

Year

Venue

State

Category

Size

2014

Vienna

Completed

Education

7.370 m²

Year

2014

Venue

Vienna

State

Completed

Category

Education

Size

7.370 m²

FAL

On account of this, and due also to it location at a prominent position, this building has a special importance, which makes it possible to especially accentuate the canon of the buildings on the campus at this point.

On the other hand to exert a particular dominance here would be inappropriate. A moderate height, integration with the neighbouring buildings in terms of volume, and spatial and functional references to the central open area, the “campus” in the literal sense of the term, appeared important. The building is seen as a pavilion which makes a gesture of opening towards the middle of the university and which can also respond to urban references.

FAL Foto Toni Rappersberger 20201028 1

The result is a free-standing, embedded building which can very much be understood as an apparatus, an appliance for playing, composing and experimenting with and on film and music.

In urban planning terms the project responds in a special way to the landscape quality of the outdoor space in that the latter, continued in perspective upwards, offers users additional qualities as somewhere to linger on the short route to the outside. The functions develop in an entirely natural way along generous circulation areas that also provide spaces of real quality ideal for casual meetings or as somewhere to spend time. The circulation between the different storeys and three-dimensionally within the building ensures excellent and easy orientation. (Jury)

Pxt FAL Foto Toni Rappersberger 20200828 5

As the internal loads (heat sources) are very large, it is most important to reduce the entry of (solar) energy from outside. This is achieved by the extensive use of sun protection louvers that also play an important, form-shaping role in the architectural design.

Pxt FAL Foto Toni Rappersberger 20200828 41
Pxt FAL Foto Toni Rappersberger 20200828 31
Pxt FAL Foto Toni Rappersberger 20200828 46
FAL Foto Toni Rappersberger 20201006 13

Blickrichtungen

DSC3154 exp A4 web
DSC3322 exp A4 web
FAL Foto Toni Rappersberger 20201019 13

In the southeast there is a double flight staircase with a goods lift that connects all the areas to which heavy items must be transported with the delivery bay. The main staircase is a spatially composed circulation and encounter zone which relates to the campus and the city and brings students and teachers to the institutes and interested members of the public to the halls. If you take the route downwards you pass the seminar area of the Film Academy to arrive in the Klangtheater of the Institute for Electro-acoustic Music and Composition. If you take the route upwards you reach the centre of the main level of the Film Academy. Continuing along the stairs you have crossed the building on the diagonal and arrive at the concert hall with a view outside. The main staircase is flanked by a glazed passenger lift that allows all levels to be reached barrier-free. Despite the routes across the building each institute can be closed off, while the halls that are accessible to the public and their foyer zones are kept accessible. Both staircases are designed as escape stairs with all the necessary measures such as glazing, sprinkler systems, fire protection curtains or pressure ventilation.

Sound tracks everywhere...

FAL Foto Toni Rappersberger 20200817 1
FAL Foto Toni Rappersberger 20200817 6
Pxt FAL Foto Toni Rappersberger 20200828 94
FAL Foto Toni Rappersberger 20200817 16

On the north facade facing towards the campus a second glass plane with a sun protection coating is used, as here, too, solar energy can enter from the east and west. This also gives the building’s principal elevation a strikingly open appearance. The high proportion of solid building parts, necessitated by the acoustic concept alone, allow the internal heat balance to be well managed.

DSC3912 exp A4 web

Building acoustics

For all rooms and halls with exacting acoustic requirements a space-in-a-space building method is proposed. The load-bearing reinforced concrete structure is completely separated from the structure (also solid) that forms the interior space, and is carried by a mass-spring system. The three biggest producers of sound, the Klangtheater, the recording room and the Art House cinema, are positioned independently of each other at basement level so that no structure-borne sound can be transmitted to other parts of the building. The loads of the concert hall, which, of course, is also built according to the space-in-a-space method using the mass-spring system, are transferred through the building and down to the foundations by a separate structure, so that here, too, no adverse effects can arise. The entire Institute for Keyboard Instruments is placed on its own floating reinforced concrete slab, independent of the primary reinforced concrete slab. All the rooms with exacting acoustic requirements are separated from each other by solid walls of the requisite thickness.

FAL Foto Toni Rappersberger 20201019 35

The internal organisation is based on the requirements in terms of function and building acoustics, and the aim is to give each institute the greatest degree of compactness combined with maximum exposure to daylight.
For reasons of acoustics the Institute for Electro-acoustic Music and Composition with the large halls (the Klangtheater (sound theatre), and the recording hall) which form its nucleus is placed at basement level, along with a generously sized foyer zone. Through a sunken courtyard its teaching spaces receive sufficient natural east light. The institute’s administration rooms are also east-facing and are located on the ground floor as is the main foyer.

DSC3856 57 exp A4 web
DSC3708 exp A4 web

In terms of floor area the Film Academy is the largest institute with the greatest number of rooms that must be lit naturally. It takes up the entire 1st floor, which, in accordance with the building regulations, is also the largest in area. To generate more facade area for daylight a wing is folded inwards, creating a large terrace as a side effect. The Art House cinema is placed so that the public can access it directly at ground floor level. The lower level of the cinema is directly connected with an intermediate level inserted in the void of the basement. At this point a direct pedestrian connection to the neighbouring Building G is possible.

Room acoustics

For the room acoustics two fundamental construction principles are taken into account: diffusion and sound damping in a space. The requisite diffusion is achieved by means of suitable acoustic wall and ceiling claddings, for example concave elements. This creates sound focuses and offers a basis for good audibility. In those spaces that are used for research and teaching, variable acoustics are employed to allow an experimental experience of different room acoustics. In large areas of the building the degree of sound damping in the rooms can be changed by means of sound-absorbent curtains.

The concert hall is fitted with solid wood elements on the walls and ceiling that reflect sound back into the public. These elements also function as their own “resonating bodies”. The floor is a heavy wooden floor. In order to be able to control the reverberation time acoustically highly effective and movable textile elements or curtains are envisaged for a defined zone between the top edge of the wall elements and the ceiling elements.

The Klangtheater is a space for experiments and is therefore completely equipped with sound-absorbent blinds that are fitted at a sufficient distance to the inner shell of the space-in-a-space construction and ensure maximum variability of the room acoustics.
Clearly, all these measures listed are not made at the cost of the usable floor area but are located within the construction thicknesses.

Pxt FAL Foto Toni Rappersberger 20200817 20

To meet the stringent demands with regard to soundproofing buffer areas, such as corridors and intermediate rooms, are used. For example: the concert hall is separated by a less acoustically sensitive corridor area from the recording spaces below it, which is essential to achieve the level of soundproofing required. As regards acoustics door constructions often represent weak spots but that is not the case here, as sufficient room for door air-locks is planned in order to achieve a very high standard of sound proofing.

Future Art Lab 11
FAL P20 GR UG01 web
FAL P20 GR EG00 web
FAL P20 GR OG01 web
FAL P20 GR OG02 web
Pxt FAL Stiegenhaus Foto Toni Rappersberger 20200608 1

Architecture

Pichler & Traupmann Architects

Design team

Bartosz Lewandowski (team leader)
Luca Baumgartner
Peter Grandits
Fabian Lorenz

Project team

Alexander Tauber (project leader)

Mohammad Ekhlasi
Christoph Degendorfer
Patrik Drechsler
Klemens Gabriel
David Guisado
Barbara Jarmaczki
Joachim Kess
Daniel Moral T.
Jan Niklas Schöpf
Marvin Seifner
Milan Suchánek

Client

Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H. (BIG), Vienna

Structural design

Fritsch Chiari und Partner ZT GmbH, Vienna

Structural fire protection

Norbert Rabl ZT GmbH, Graz

MEP engineering

Gawaplan - Haustechnik Anlagen GmbH, Vienna

Acoustics

Müller BBM GmbH, Planegg

Building physics

Prause iC ZT GmbH, Vienna

Facade technology

MDE Metalldesign Engineering GmbH, Vöcklabruck

Electrical engineering

Kubik Projekt GesmbH, Gießhübl

Hard facts

Start of planning: 2014

Start of construction: 2017

Completion: 2020

Site area: 14.602 m²

Usable floor area: 6.210 m²

Built area: 2.072 m²

Gross floor area: 7.370 m²

Location: 3rd district of Vienna, AT

Function: University building

Scope: Designer with responsibility for all design services

Photographs

Toni Rappersberger, Vienna
Hertha Hurnaus, Vienna

Model

Harald Schmidt, Vienna

Renderings

Visualisierung © Tomaselli. VISUAL SENSATIONS, Vienna

Award

1st prize (EU-wide, not open competition with application procedure)